Potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (3) din Legea nr. 213/2004, Colegiul Psihologilor din Romania este constituit din totalitatea psihologilor cu drept de libera practica din Romania.
De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 8 din Legea nr. 213/2004, coroborate cu dispozitiile art. 48 alin. (1) din acelasi act normativ, persoanele care dobandesc atestatul de libera practica sunt inscrise in mod automat in Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania, Partea I, acest document public cuprinzand evidenta psihologilor cu drept de libera practica. Obtinerea dreptului de libera practica implica dreptul la exercitiul profesiei.
Suspendarea temporara a dreptului de libera practica nu echivaleaza cu suspendarea calitatii de membru al Colegiului Psihologilor din Romania, deoarece suspedarea dreptului de libera practica afecteaza calitatea de psiholog si nu calitatea de membru al organizatiei profesionale.
Calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din Romania poate inceta in conditiile dispozitiilor art. 19 din lege, care atrage radierea din acest registru si nicidecum prin suspendarea exercitarii dreptului de libera practica.
Suspendarea dreptului de libera practica implica suspendarea exercitiului profesional si poate fi realizata in conditiile art. 18 din lege. Suspendarea poate fi dispusa la cerere, prin efectul legii, al hotararilor judecatoresti, dar si ca sanctiune disciplinara, care insa nu atrage si pierderea sau incetarea calitatii de membru al Colegiului pe perioada aplicarii.
Potrivit dispozitiilor art. 49 din lege, cotizatia reprezinta una dintre sursele de finantare ale Colegiului Psihologilor din Romania, constituind contributia baneasca anuala datorata de catre membrii organizatiei profesionale. Obligatia la plata cotizatiei anuale deriva din calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din Romania, precum si din sanctiunea pentru neplata prevazuta de dispozitiile art. 18 lit. b) din lege.
In concluzie, avand in vedere faptul ca pe perioada suspendarii exercitiului profesional la cerere, psihologul nu pierde titlul profesional dobandit si nici calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din Romania, suspendarea temporara a dreptului de libera practica la cerere nu constituie un temei juridic pentru anularea obligatiei de plata a cotizatiei ce incumba membrilor organizatiei profesionale.
Presedintele Colegiului Psihologilor din Romania,
Prof. univ. dr. Anitei Mihai
30 octombrie 2009
Cautare rapida
Daca v-a placut si vreti sa sustineti acest blog, puteti face o donatie
miercuri, 9 decembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu