Cautare rapida

Daca v-a placut si vreti sa sustineti acest blog, puteti face o donatie

joi, 3 decembrie 2009

Anunt - FORMARE COMPLEMENTARA IN DOMENIUL CLINIC -

AUDIT PROFESIONAL SI RECOMANDARI PRELIMINARE PENTRU STUDENTI, ASOCIATII SI PROGRAME UNIVERSITARE DE MASTER

Pentru o buna informare a studentilor si cursantilor interesati de formare in domeniul clinic, dar si a furnizorilor de formare profesionala, facem urmatoarele precizari importante din normele Colegiului, aflate in vigoare:

I. Consiliere si Psihoterapie
Deoarece am intampinat o serie de dificultati in atestarea celor care sunt formati in cadrul Asociatiilor acreditate de Colegiu, Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Colegiul Psihologilor din Romania (CPR) a decis sa faca un Audit al programelor Asociatiilor formatoare, acreditate de CPR. In intampinarea rezultatului acestui proces de Audit, va reamintim cateva aspecte fundamentale pe care Asociatia dvs. trebuie sa le implementeze (conform acreditarii pe care a primit-o):

(1) Formarile in psihoterapia X (X=o scoala specifica), respectiv in consilierea psihologica X, sunt programe independente (conform Asociatiilor Europene de Psihoterapie, respectiv de Consiliere); asadar, consilierea psihologica nu este o forma inferioara de psihoterapie, iar Asociatia dvs. trebuie sa-si acrediteze ambele programe daca ofera aceste doua specializari. Evident, poate alege sa-si acrediteze doar un program din cele doua (psihoterapie sau consiliere), si unele Asociatii au ales aceasta cale;

(2) In programul de consiliere psihologica nu pot intra decat absolventi de psihologie (licentiati in psihologie);

(3) In programul de formare in psihoterapie nu pot intra decat psihologi, medici, asistenti sociali, pedagogi (incluzand psihopedagogi), teologi si filozofi. In afara psihologilor si medicilor psihiatri, restul profesionistilor trebuie sa-si completeze curriculum cu cursurile mentionate in normele de atestare ale CPR. Asadar, absolventii altor programe universitare (ex. economisti, sociologi, ingineri etc.) si/sau cei fara studii universitare superioare nu pot fi atestati de Colegiu si va recomandam sa nu-i includeti in programele dvs. de formare decat daca ei inteleg asta ca o experienta personala;

(4) Certificatul eliberat de dvs. trebuie sa precizeze clar nivelul profesional al candidatului, in functie de treptele stabilite de Colegiu:
· Practicant sub supervizare
· Practicant autonom
· Supervizor-formator (posibil de la nivelul de specialist, respectiv principal); supervizorul trebuie sa-si desfasoare activitatea de formare in cadrul Asociatiei care l-a acreditat.

Treptele de specialist, respectiv de principal, se stabilesc de Colegiu, pe baza vechimii in munca, nu de Asociatia formatoare.

Pentru detalii va rugam sa studiati atent normele CPR la: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=35

In scurt timp va vom transmite cerintele specifice legate de modificarile necesare in cadrul programelor Asociatiei dvs. - daca va fi cazul -, in urma Auditului aflat in desfasurare.

II. Psihologie clinica
Ideea fundamentala pentru specializarea "Psihologie clinica" este aceea ca fara parcurgerea unui Program Universitar de Master in domeniul clinic nu se va putea accede la treapta de "specialist". Pentru formarea complementara in psihologia clinica, analizati cu atentie Sectiunea VI: "MASTERATE SI ASOCIATII ACREDITATE PENTRU FORMARE COMPLEMENTARA IN DOMENIUL CLINIC", din prezentul site, precum si normele CPR la:
http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=35

III. Consideratii finale
Necunoasterea Reglementarilor in vigoare nu poate fi invocata la atestarea din cadrul Colegiului. Este responsabilitatea celor care se inscriu in cadrul diverselor programe de formare, fie prin Asociatii profesionale fie prin Programe de Master prin Universitati, sa se intereseze daca sunt sau nu acreditate profesional de catre Colegiu. Pentru a va ajuta in acest sens, toate programele acreditate sunt afisate pe site-ul Colegiului la http://www.copsi.ro (sectiunea "Furnizori de formare profesionala"). Pentru intrebari si/sau clarificari va rog sa scrieti la danieldavid@psychology.roAceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina. sau sa sunati la 0744266300.

Cu deosebita consideratie,
Prof. univ. dr. Daniel David
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca , Romania / Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA
Presedintele Comisiei de Psihologie Clinica si Psihoterapie, Colegiul Psihologilor din Romania
http://www.clinicalpsychology.ro

Sursa articol: www.copsi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

blogger templates | Psihopedia